top of page

La Corte

de Saint George - Sint-Jorishof

Actualmente se está traduciendo

Verleden

Verleden

Een van de oudste gebouwen in het Gentse,  in het hartje centrum,  is die van Sint-Jorishof – Cour Saint-Georges,  gelegen tegenover het stadhuis,  juist op de hoek van de Hoogpoortstraat, net naast het Conservatorium.

Een gebouw dat van de gronden werd opgetrokken waar eerder in de jaren 1000-1469 er een lakenhal was,  die liep vanaf het huidige Sint Jorishof tot aan het Belfort.

Hier was ook het hof van de Sint-Jorisgilde, een gilde van kruisboogschutters.

Het huidige perceel is gelegen op de hoek en heeft naast het zichtbare gebouw ook nog een binnenkoer en een garage op meerdere verdiepingen.

Dit gebouw is gebouwd tussen 1469 en 1477,  dat naast hotel meerdere functie´s had.

In 1477 was een van de eerste gasten Maria Van Bourgondie hier te gast als een van de eerste in een zeer lange tijd als hotel en restaurant.

Het doorstond de volgende eeuwen relatief ongeschonden.

Een waterverfschildering, het schuttershof weergevende zoals het was in 1585 (dus vermoedelijk nog in zijne oorspronkelijke toestand) zou bij de herstelling kunnen gevolgd worden of, wil men beter, de akte van aanbesteding van de metselwerken, waarin al de afmetingen zijn opgegeven.

 

Daaruit zien wij dat de bouwmeester tot een onzer oudste en vermaardste geslachten behoorden, in welke men ook de nering oefende, hij heette Joris ser Sanders.

Wat betreft het St.-Jorishuis, aan dit gebouw werden er weinig veranderingen gedaan, zodat het mogelijk ware zonder grote kosten het langs de straat tot zijnen oorspronkelijke staat terug te brengen.

 

Het Gotische venster, langs den kant van het stadhuis, is nagenoeg ongeschonden, als mede de twee dakvensters boven de beide straatdeuren en de schilden tussen de twee verdiepingen, welke door Lieven van den Bossche schijnen geschilderd geweest te zijn op kosten van Maria van Burgondië.

Alleen de ingang tot de oude gildekamer en -kapel, het magazijn van kinderspeelgoed, algemeen gekend onder den naam van Foore van Leipzig) is veranderd: de schone dubbele trap en de ingang-poort, met gebeeldhouwden stijl te midden, waar boven ’t schutterswapen prijkte, bestaan niet meer, evenmin als het beeld der hoeknis, gesneden door W. Huughe en hetwelk den 18 Augustus 1578 door de geuzen ‘zonder ghewelt’ werd afgenomen.

Een zo oud gebouw, waar zulke goede herinneringen aan verbonden zijn...

In 1909 werd het gebouw eigendom van de Stad Gent. Het werd in 1911-1912 een eerste keer gerestaureerd en in 2000 werd de gevel opnieuw gerestaureerd.

In het midden van de 20e eeuw was het één van de meest prestigieuze restaurants, bij de Gentenaars bekend als Cour Saint-Georges.

Het gebouw vormt een geheel met het aanliggende gebouw, de ‘Witte Moor’ of ‘Grote Moor’.

Het geheel zal niet alleen “vernieuwd” worden na de diverse uitbatingen van Hotel,  speelgoedmagazijn,  kantenwinkel en meer inhoudelijke in het pand tot aan krakers toe,  maar ook de “oude verborgen” stukken gaan opnieuw zichtbaar worden zoals onder andere het dak van het kapel.

Heden

Sinds 2014 zijn we hard bezig in het grote gebouw delen vrij te maken van door de jaren heen toegevoegde overbodige  muren, valse wanden en plafonds. We hebben ook talloze v  nutsvoorzieningen en wettelijke benodigdheden zoals brandmelders en andere veiligheidseisen aan het gebouw toegvoegd. 

 

Tijdens de Gentse feesten van 2014 hebben we een eerste keer de deuren opengezet van het voorste deel van de zaak. Zo konden onze gasten een glimp opvangen van de plannen die we hebben met dit unieke robuuste en bijzondere Gentse pand.

 

Ondertussen is onze Grote Zaal ook geopend en hebben we alle verdiepingen van onze gekende decoraties voorzien.

Heden

Toekomst

Ook de toekomst ziet het er niet slecht uit.

Naast de Bourgondisch brasserie en het rustieke restaurant in de zaal wordt er verder gewerkt worden aan alle verdieping: een ruim restaurant en polyvalente feestzalen zullen beschikbaar worden.

 

De kapel op de eerste verdieping zal ook weer toegankelijk worden, waardoor het historisch-unieke van het pand terug tot zijn recht zal komen. 

 

Multifunctionele zalen geven het oude pand een nieuw en fris leven waarbij het nostalgische karakter zeker niet vergeten wordt -de "look-and-feel" blijft bewaard - met oog voor alle moderne technische en veiligheidseisen die aan dit vandaag gesteld worden.

 

Sint-Jorishof...uniek en echt Gents met culinaire hoogstaande gerechten op de kaart.

Toekomst
bottom of page